Vakantie in het Reestdal Anekdotes

Anekdotes

Het begrip “grappige vertelling” kan als verzamelnaam gebruikt worden voor alle langere of kortere verhaaltjes, die de bedoeling hebben op een of meer momenten de toehoorders aan het lachen te brengen.

De excentrieke baron

excentrieke baronReint Hendrik Baron de Vos van Steenwijk woonde in de tweede helft van de 19 de eeuw op de Havixhorst. De ongetrouwde Reint Hendrik werd in de volksmond “Dikke Reint” genoemd wegens zijn zwaarlijvig postuur.

Lees verder

 

Het zwarte paard, dat in drie dagen grijs werd

Er hoort een video bij dit verhaal.

zwartepaardBehalve scheepsjager was Paul Timmer ook paardenhandelaar. In een bepaalde periode deed hij deze handel samen met een boerenzoon uit Oud- Avereest, die, nadat hij uit militaire dienst kwam eigenlijk niet meer "op het goede pad" wilde. Het volgende verhaal werd mij verteld door een broer van genoemde boerenzoon.

Lees verder

 

De Tonckensbank bij Zuidwolde

Marius Tonckens, vanaf 1898 burgemeester van Zuidwolde, was een liberaal bestuurder van de oude stempel. Uitgerust met een fors postuur, een kaal hoofd en een grote snor resideerde hij in zijn ambts ­woning, die tevens dienst deed als gemeentehuis. Toen hem de beschikbare ruimte te krap werd, liet hij er op eigen kosten een gedeelte bijbouwen.

Lees verder

Meningsverschil tijdens begrafenis baron Van Dedem

meningsverschil begrafenis baron van dedemBij de buurtschap Mulderij werd in 1833 de 2 de Algemene begraafplaats gesticht; hier ligt onder een treurbeuk het graf van de Stichter van Dedemsvaart, Willem Jan baron van Dedem tot Rollecate (1776-1851).

Lees verder

 

 

Huiselijke ooievaar

huiselijke ooievaarIn 1974 verdween de ooievaar als broedvogel langs de Reest, maar dankzij de buitenstations, waar ooievaars in gevangenschap worden gefokt, weer geïntroduceerd. Het ideale broedgebied voor de ooievaar is een volop vochtig half natuurlijk grasland in de buurt van het nest. Hier zullen veel prooidieren, zoals muizen en kikkers zich ophouden.

Lees verder

 

Löchies op de Faliebarg

(een spoek-rondeletto)

Et zwiet mij kletsnat op de rogge
heuld ik mit muit’ de bokse dreug
Ik vuulde dat iets op mij jeug
en vun ja haost et pad niet terogge

Lees verder


1