Vakantie in het Reestdal Begrafenis Van Dedem

Meningsverschil tijdens begrafenis baron Van Dedem

baron van DedemBij de buurtschap Mulderij werd in 1833 de 2 de Algemene begraafplaats gesticht; hier ligt onder een treurbeuk het graf van de Stichter van Dedemsvaart, Willem Jan baron van Dedem tot Rollecate (1776-1851).

Baron Van Dedem overleed op 21 november 1851 op 75-jarige leeftijd in zijn huis “de Rollecate” te Nieuwleusen.

Op de begrafenis spraken zowel de predikant van Avereest als die van Dedemsvaart. Beide predikanten hadden een meningsverschil over wie als eerste bij de groeve zou spreken.

Hissink de predikant van Dedemsvaart meende dat hem die eer te beurt viel omdat Van Dedem lid was van de kerkelijke gemeente Dedemsvaart. Koning, de predikant van Avereest vond dat hij als eerste moest spreken, omdat Van Dedem oud-burgemeester van Avereest was.

baron van DedemDit geschil was nog niet opgelost toen het voorste deel van de 600 meter lange begrafenisstoet al op de hoek bij de Kalkwijk was. Opeens verliet dominee Hissink zijn collega, wipte bij Van de Vecht, die daar op de hoek woonde de winkel binnen, liep vlug door het lange huis en er achter weer uit en voegde zich vooraan in de stoet. De dominee van Avereest heeft niet geweten waar zijn collega gebleven was, maar aangekomen op het kerkhof zag hij dat deze reeds de plaats vanwaar gesproken zou worden had ingenomen. Hij moest dus accepteren dat zijn collega daar het eerst het woord voerde.

Route

De Tweede Algemene Begraafplaats ligt in de buurtschap De Mulderij (ongenummerd) ten noorden van Dedemsvaart. Het graf van de stichter van Dedemsvaart, Willem Jan baron van Dedem tot Rollecate (1776-1851) ligt onder een treurbeuk. Naast deze begraafplaats ligt de Israëlische begraafplaats. Een gietijzeren neoclassicistisch monument van Van Dedem staat bij Markt 1a, Dedemsvaart.


1