Vakantie in het Reestdal Historische Verhalen

Historische verhalen

In de meeste volksverhalen worden feiten gemengd met de fantasie van de verteller. Daarnaast komen wij in het Reestdal verhalen tegen, die erg feitelijk zijn en waarin de fantasie van de verteller nauwelijks een rol speelt. Deze verhalen hebben wij op de kaart en op de website historische verhalen genoemd

Moord op Mina Koes

Er hoort een video bij dit verhaal.

mina koesMina Koes, geboren in 1849 als dochter van Jannes Koes en Grietje Mandemaker, was in haar jonge jaren als dienstmeid bij Willem Pasop op Linde. Als knecht diende daar de even oude Remmelt van der Hulst. Remmelt was verliefd op Mina, maar zij beantwoordde zijn `liefde' niet. Zij hoopte nog eens een boerenzoon te kunnen trouwen. Op 30 juli 1875 trouwde Remmelt van der Hulst met Hendrikje Alfing en vestigde hij zich aan de Langewijk in Dedemsvaart. Mina Koes vond haar boerenzoon niet.

Lees verder

Turen naar de vijand bij Echten

echtenEen zaterdagmiddag in de jaren vijftig bij Echten: op een toren die op een enorme honingraat lijkt speurt een man met een kijker aan het oog naar laagvliegende vijandelijke vliegtuigen.

Lees verder

 

 

De Dronkemanslaan bij Balkbrug

dronkemanslaanHet oude vestingwerk de Ommerschans werd in het begin van de 19de eeuw omgebouwd tot bedelaarskolonie. In 1820 werden de poorten van deze dwang of strafkolonie geopend. Opgepakte bedelaars, gestraften uit de vrije kolonies en ook ongehuwde meisjes, die zwanger waren werden hier ondergebracht voor een heropvoeding. In de Ommerschans gold het motto “loon naar werken”.

Lees verder

Het Staphorster Boertje

boertjeIn de boerderij aan de Rijksweg 137 te Staphorst woonde en werkte de kruidendokter Peter Stegeman (1840-1922). De roem van Stegeman bereikte rond 1900 een hoogtepunt. De landbouwer is tegen die tijd door zelfstudie en familiale aanleg uitgegroeid tot een begrip in de volksgeneeskunde. Vanaf 1890 houdt hij ook buiten zijn woonplaats zogenaamde “zitdagen” in plaatsen als Steenwijk, Zwolle en Amsterdam.

Lees verder

 

 

Driedubbele Koekanger Roofmoord

koekangerroofmoordKoekanger roofmoordBij een kruising van zandwegen tussen het Koekanger veld en het Echtenerzand staat een grote eik. Dit is een plek des onheils. In de arbeiderswoning die hier stond werden in de nacht van 2 op 3 september van het jaar 1909 drie mensen op afschuwelijke manier vermoord.

Lees verder

Chinese bungalow

chineesRuinerwold staat bekend als het “gouden eindje”. Hier bouwden de rijke boeren uit de omgeving hun dorpspaleisjes, variërend van neorenaissance tot aan de wat esoterische producten van de Amsterdamse School.

Lees verder

 

De Tweeliger grappenmarkt

In Ruinerwold waren andere bepalingen ten aanzien van het houden van markten dan in Meppel en ook werd hier niet zo nauwlettend op de drankwet acht gegeven. Daarom trokken veel Meppelers naar Tweeloo in de gemeente Ruinerwold.

Lees verder

Roofmoord in de Knijpe

roofmoordDichtbij het tolhuis de Knijpe, halfweg Rogat en Meppel stond het huis van sluismeester Hendrik Wildeboer. Deze kwam in 1730 heel tragisch aan zijn einde.

Lees verder

 

 

De particuliere tol van Dickninge

dickingeHet landgoed Dickninge bij De Wijk is ongeveer vijfenzeventig ha groot. Het bestaat uit cultuurgronden en prachtige bossen, temidden waarvan het monumentale huis Dickninge, een boerderij en een prachtig gerestaureerde tuinmanswoning gelegen zijn. Aan de rand, vlak bij de Reest, bevindt zich nog een landelijk huisje.

Lees verder

De juffers van Dickninge

Het Benedictijner klooster Dikninge ontstond omstreeks 1140 bij Ruinen, maar verhuisde in 1325 naar Dikninge aan de Reest, omdat het bij Ruinen te druk werd. Door die drukte heette het, kwamen de kloosterlijke rust en de eenzaamheid in het gedrang. De werkelijke reden was om dichter bij Salland en de bisschoppelijke invloed te zijn, want de heren Van Ruinen wilden zich al te zwaar laten gelden.

Lees verder

Grafkelders in de kerk van IJhorst

Het Drentse dorp De Wijk hoort kerkelijk onder het Overijsselse IJhorst. De kerk van Ijhorst wordt al in 1292 genoemd en was gewijd aan Sint Nicolaas. In 1792 werd de kerk vergroot, maar in 1823 werd het huidige gebouw gesticht.

Lees verder

Bijzondere vondst op het ende

Aan ’t Ende van het gehucht De Stapel heeft sinds mensenheugenis een boerderij gestaan. Deze boerderij wordt voor het eerst genoemd in 1458. Net als bij zoveel andere boerderijen in de buurt kreeg ook ’t Ende zo’n honderd jaar geleden een nieuw voorhuis en zijn lange “staart” waarin nu een informatiecentrum van Stichting Het Drentse Landschap is ingericht.

Lees verder

Enige complete gashouder

gashouderEnige complete gashouderAan de Oude Zuidwolderstraat 5 in Dedemsvaart is de enig overgebleven complete gashouder van Nederland te vinden. Na de komst van het Groninger aardgas werden de traditionele gasfabrieken met de typische gashouders overal gesloopt.

Lees verder

 

Een liefdesgeschiedenis aan de Reest

Een ander in de `Drentsche Volksalmanak' van 1837 voorkomend verhaal, ondertekend met A.S., speelt in het laatst van de veertiende en het begin van de vijftiende eeuw. Het begint op een avond, waarop de stormwind vreselijk huilde door de eiken en beuken, die het klooster te Dikninge van verre omringden. Dat klooster stond aan de oever van de rivier de Reest, de grens tussen Overijssel en Drenthe.

Lees verder


Moord te Linderveld

No.1

Hoort vrienden, wat er is geschied,

Al in het Schotterveld in Drenthe,

Een jonge maagd, die het leven liet,

Dat u dat diep in ’t harte prente (bis)

Lees verder


1