Vakantie in het Reestdal Mythologie

Mythologische Sagen

De mythologische sagen geven een ontstaansverklaring voor een bepaald natuurverschijnsel of zij gaan over mensen en wezens met magische of bovennatuurlijke krachten zoals heksen, tovenaars, weerwolven of witte wieven. In de duivelssagen treedt uiteraard de duivel op, die regelmatig een pact met de mensen sluit en het op hun zondige zielen voorzien heeft.

De spookhaas van de Havixhorst

SpookhaasDe meesterjager van de Havixhorst zag elke morgen een haas de laan oversteken. Natuurlijk schoot hij erop: maar hoe goed hij ook mikte, raken deed hij het beest nooit.

Lees verder

 

Takkenhoogte

TakkenhoogteHet reservaat Takkenhoogte-Meeuwenveen is te beschouwen als een restant van een uitgestrekt heide- en veengebied waar de Reest als veenbeek doorheen kronkelt. De Takkenhoogte vormt een met eikenbos begroeide verhoging in het landschap. Het dankt zijn naam aan de familie Takken, die in dit gebied veel bezittingen had.

Lees verder

Spinwiefien op de Ekelenberg

Er hoort een video bij dit verhaal.

SpinwiefienIn Zuidwolde spreekt men van “bij of op de (n)ekelenberg”. Dat ekel is een Germaans woord dat de betekenis heeft van walging, afkeer. De Nekelenbarg zou dan de “akelige berg”, berg des afkeers zijn. Dat klopte ook wel. Want van ouds woonde hier een “wit wief”of een “spinwiefien”. ’s

Lees verder

 

 

Het Spookmeer op de Wildenberg

SpookmeerGerrit en Aaltje komt d'r nooit meer. Nooit van heur levensdaagn gaot ze nog es naor 't bos met het mooie meertje, waor as de zunne zo romantisch kon ondergaon. Jaorenlang zochten ze dat plekkie op; dat is allemaol over. De prettige herinneringen bint verdreven deur schrik en ontreddering. As ze an den verschrikkelijke gebeurtenis terugdenkt, raakt ze beiden weer kaant op nen biestern. Gerrit en Aaltje hebt nen doodschrik ekregen, bie 't Spookmeer op de Wildenberg.

Lees verder

 

 

 


1